Najboljše lovecraftianske igre 2022

Ste ljubitelj grozljivk? Če ste, vam bo všeč ta seznam najboljših iger Lovecraftian, ki smo jih sestavili za vas. Poiščite svojo naslednjo igro!

AvtorSamuel Stewart 30. december 2021 4. januar 2021 najboljše lovecraftian igre

Lovecraftovsko grozljivko ali kozmično grozo, kot jo tudi običajno imenujejo, je zelo težko prikazati na zaslonu. Kot rezultat, obstaja nekaj dragocenih filmov in iger, ki si upajo poskusiti prevzeti to podzvrst grozljivk.

Med tistimi, ki to storijo, je še manjšemu odstotku dejansko uspelo obravnavati predmet in ga pravilno izvesti.

Kozmična groza v svojem bistvu govori o ogromnih in nedoumljivih silah, katerih narava in motivacije presegajo človeško razumevanje, tako da je zgolj opazovanje dovolj, da se zavest spremeni v kašo in človeka spravi v norost.

Ni treba posebej poudarjati, da pri kozmični grozljivki ne gre za krvavitev, skakanje ali velikanske morske pošasti, tako da si lahko predstavljate, zakaj je tako težko narediti prav in zakaj je tako malo iger/filmov.

Na tem seznamu iger bomo našteli in podali kratek pregled iger, za katere menimo, da so najboljše igre, ki uspejo pravilno izpeljati lovecraftovsko grozljivko, čeprav nekaterim, razumljivo, to počnejo bolje kot drugim.

KazaloPokaži

Klic Cthulhuja Temni koti Zemlje

Klic Cthulhuja: Temni koti zemlje

Prvič, brez seznama iger Lovecraftian ne bi bil popoln Klic Cthulhuja: Temni koti zemlje . Ta naslov iz leta 2005 vsebuje mešanico različnih elementov igranja: tradicionalno raziskovanje v slogu pustolovskih iger, uganke, raziskovanje, prikrite odseke in pozneje tudi igranje FPS.

Igra ima merilnik razuma, ki se izčrpa, ko se igralec sooči s paranormalnimi dogodki in bitji, nizka razumnost pa lahko vodi do popačene grafike, halucinacij in protagonista je težje nadzorovati.

Poleg tega igra vsebuje tudi bolj realističen zdravstveni sistem, kjer igralec utrpi različne negativne učinke, če je poškodovan, na primer poškodovana roka lahko povzroči okvaro cilja. Nasprotno pa lahko poškodovana noga povzroči počasnejšo hitrost gibanja z opaznim šepanjem.

Vendar pa je lahko najbolj grozljiv del Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth napor, ki je dejansko potreben, da se igra pravilno izvaja. Prvič je bil izdan za originalni Xbox, vrata Windows, ki so izšla leta 2006, pa so bila nekoliko zmedena, da ne omenjam, da je stara skoraj desetletje in pol na tej točki ne pomaga.

Vsekakor je Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth odlična igra in je verjetno prva, na katero bo marsikdo pomislil, ko se bo odprla tema Lovecraftovskih iger. Seveda je po sodobnih standardih lahko neroden in ga pestijo številne tehnične težave, vendar je še vedno zelo poglobljen in vreden igranja, če ga lahko pravilno zaženete.

Krvavo

Krvavo

Naslednji naslov na seznamu je Krvavo , igra, za katero menimo, da je primer nekaterih najbolje izvedenih kozmičnih grozljivk doslej. To je predvsem posledica njegovega minimalističnega pristopa k pripovedovanju zgodb, saj se za prenos sporočila zanaša na malenkosti informacij, ki jih posredujejo zagonetni dialog, opisi predmetov in okoljski namigi.

Zasnova okolja igre je prav tako spektakularna, saj vsebuje vrsto različnih nivojev, od visokih gotskih zvončkov, ki definirajo mesto Yharnam, do temnih gozdov, klavstrofobičnih ječ in nekaterih nezemeljskih nivojev, za katere se zdi, da niso povsem v skladu z zakoni naša realnost.

Zdaj, kar zadeva igranje, je Bloodborne igra podobna Souls, kar pomeni, da je akcijski RPG, katerega bojni sistem in splošna formula igranja sta oblikovana po vzoru Dark Souls. Kot taka je Bloodborne zahtevna igra, ki od igralca zahteva, da se prilagodi njeni mehaniki. In če še niste navajeni mehanike igranja igre Dark Souls, potem se morate pogumno naučiti.

Če pa na splošno niste vešči v akcijskih igrah, boste verjetno želeli dati prednost tej, saj vas bo težavnost igre najverjetneje le razočarala.

Amnezija Temni spust

Amnezija: Temni spust

Izdano leta 2010, Amnezija: Temni spust je klasika grozljivk, ki je z nekaterimi inovacijami pomagala preoblikovati sceno grozljivk iz leta 2010.

To je bila ena prvih iger grozljivk, ki ni vsebovala nobenega boja, zaradi česar je igralec izjemno ranljiv, zaradi česar je bežanje ali skrivanje edina izvedljiva možnost, ko gre za pogum proti pošasti, ki se skrivajo v starem srednjeveškem gradu.

Poleg tega igra vsebuje tudi mehaniko grozljivk preživetja, ki se osredotoča predvsem na mehaniko razuma, podobno tistim, ki smo jih videli v Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth. Opazovanje nadnaravnih pojavov in gledanje pošasti izčrpava merilnik razuma, vendar ga doseganje ciljev in izogibanje temi pomaga obnoviti. Svetloba pa je omejen vir in igralec mora poskrbeti, kako porabi svoje zaboje in olje za svetilke.

Zgodba o Amneziji in nezemeljski sili, ki preganja protagonista skozi večino igre, sta v svojem bistvu odločno lovecraftovski, tako da če še niste igrali te klasike, bi to zagotovo morali storiti prej. Amnezija: ponovno rojstvo pride ven!

Potapljajoče se mesto

Potapljajoče se mesto

Potapljajoče se mesto je akcijska pustolovska igra, ki dobro opravi svoje delo, ko gre za zvesto prilagajanje številnih elementov, ki opredeljujejo Lovecraftove zgodbe. Dogaja se v izmišljenem mestu, imenovanem Oakmont, ki počasi tone v morje, kot pove že naslov, in igra je močno navdihnjena z dobro znano Lovecraftovo novelo, Senca nad Innsmouthom .

Večinoma se The Sinking City osredotoča na detektivsko delo in ne na akcijo, saj igralec prevzame vlogo P.I. najel, da razišče čudne dogodke, ki se dogajajo v Oakmontu. Vendar, za razliko od večine tovrstnih iger, The Sinking City vključuje odprt svet in celo bojni sistem, čeprav, kot že omenjeno, boj ni v središču pozornosti.

Igralec mora biti pri zbiranju in analiziranju namigov pozoren in natančen, saj se bo napredek igre spremenil glede na to, kako temeljit je igralec. Hkrati je pomembno, da strelivo uporabljate konzervativno, ker se krogle uporabljajo kot valuta v Oakmontu, kar pomeni, da so vsi zgrešeni streli dobesedno zapravljen denar.

Na koncu dneva The Sinking City nikakor ni popolna igra in kritikov je prejela mešane ocene. Na splošno so ljudje hvalili igro zaradi njenega oblikovanja sveta, vzdušja, odprtega igranja in zapleta, vendar je ugotovljeno, da boj ni ena od močnih lastnosti igre.

Torej, če imate radi skrivnosti ter imate potrpežljivost in pozornost, ki sta potrebna za igranje The Sinking City, potem boste verjetno uživali v igri. Po drugi strani pa, če imate raje akcijske igre ali bolj preproste grozljivke, potem ta verjetno ne bo vaša skodelica čaja.

Temni les

Temni les

Naslednjič, imamo Temni les , ki je zelo edinstvena in nepozabna igra grozljivk za preživetje, ki se igra z vidika od zgoraj navzdol. Zgodba je minimalistična in vznemirljiva ter odlično dopolnjuje preganjajoč umetniški slog igre in like, ki se počutijo, kot da so iztrgani naravnost iz neke temne in morbidne pravljice.

Za preživetje se mora igralec odpraviti čez dan, da bi zbral vire, orožje in druge uporabne predmete ter dokončal cilje za napredovanje zgodbe. Ponoči se morajo poklekniti, postaviti pasti in barikade ter se braniti pred vsem, kar prileze iz gozda in potrka na vrata.

Bojni sistem in splošna formula igranja Darkwooda nista strašno zapletena in ne traja dolgo, da se navadiš. Vendar pa sta največji prednosti Darkwooda nepozabno vzdušje in subtilna zgodba, ki oba izjemno dobro oživljata zvit svet igre.

Če se odločite, da izberete Darkwood, ga boste verjetno večkrat igrali, in tudi če tega ne storite, ste lahko prepričani, da vam bo ostal še dolgo po izteku kreditov.

Morje brez sonca

Morje brez sonca

Gremo naprej, imamo Morje brez sonca , RPG igra z elementi grozljivke preživetja, v kateri igralec vodi parnik in raziskuje ogromno podzemno morje (ali namesto tega Unterzee, kot se igra nanaša nanj), ustvarja lasten lik s posebnimi močmi, slabostmi in ambicijami.

Sunless Sea ima dve plasti igranja. Prvič, tu je vidik zgodbe, kjer igralec komunicira z liki in sprejema odločitve o tem, kako naprej, in na to včasih vpliva statistika lika. Drugič, igralec nadzoruje svojo ladjo z vidika od zgoraj navzdol, ko krmarijo po Zeeju in sodelujejo v boju, pri čemer ves čas pazi na njihovo gorivo in integriteto trupa ter na lakoto in raven zdravja posadke.

Igra je večinoma nelinearna, saj ima odprt peskovnik, kjer lahko igralec prosto igra, kot se mu zdi primerno, običajno v skladu z ambicijo svojega kapetana, saj je doseganje navedene ambicije tisto, kar morajo storiti, da premagajo igro. Kljub temu ima Sunless Sea veliko vrednost ponovnega predvajanja, vendar lahko sprva traja nekaj časa, da se ga naučite.

Kot običajno so vplivi Lovecrafta subtilni, kot bi morali biti, in če ste ljubitelj klasičnih iger RPG in vam ne moti veliko branja, potem boste imeli poln dan s Sunless Sea. Igra je dobila tudi nadaljevanje z naslovom Nebo brez sonca Torej, če vam je všeč prva igra, bi verjetno morali poskusiti tudi to.

Simulator kultista

Simulator kultista

Simulator kultista je še ena igra, ki se osredotoča predvsem na pripoved, vendar je njena mehanika igranja precej drugačna od tistega, kar bi pričakovali.

Igranje namreč temelji na kartah. Igralec lahko izvede različna dejanja, na primer delo, študij, sanje itd., Za različna dejanja so potrebne različne vrste kart. Ko se v akcijski reži igra ustrezna vrsta karte, se začne časovnik, in ko se časovnik izteče, je igralec nagrajen z dodatnimi kartami in zgodba se pomika naprej.

Različne vrste kart in vsi viri, ki jih morate spremljati, so lahko sprva nekoliko preobremenjeni, zato se ta igra nekoliko uči. Vendar, ko se enkrat navadiš, Simulator kultista je zelo edinstvena in zanimiva izkušnja. Če vam je všeč RPG in igre s kartami ter, kot pri Sunless Sea, če vam ne moti veliko branja, boste s tem zagotovo imeli poln dan.

Izginotje Ethana Carterja

Izginotje Ethana Carterja

Naslednja igra na seznamu je Izginotje Ethana Carterja . To je vrsta igre, ki bi jo večina poimenovala kot simulator hoje, izraz, ki se običajno uporablja za opis iger, ki ponujajo malo ali nič interaktivnosti in na splošno od igralca ne zahtevajo, da naredi veliko več kot samo napreduje za napredovanje zgodbe.

Kljub temu, da igra ne vključuje boja in le en prikrit odsek, vsebuje številne uganke, ki jih mora igralec rešiti, da dejansko premaga igro. Večina teh je osredotočena na rekonstrukcijo prizorov umora, da bi ugotovili, kaj se je zgodilo, vendar obstajajo tudi druge vrste ugank. Ko dokonča sestavljanko, je igralec nagrajen z dodatno ekspozicijo, ki omogoča dodaten vpogled v zgodbo.

Skratka, The Vanishing of Ethan Carter je čudovita igra z osupljivo grafiko (zlasti prenovljena različica Unreal Engine 4) in je atmosfersko, samotno potovanje z nekaj težkimi lovecraftovskimi podtoni. To bo nagradilo potrpežljivega igralca, ki se zna vživeti v igro, čeprav se je marsikomu zdela preveč linearna in/ali prekratka za njihov okus, kot je to običajno pri tovrstnih igrah.

Lune norosti

Lune norosti

Za razliko od vseh prejšnjih iger se Moons of Madness dogaja v vesolju – na Marsu, če smo bolj natančni. Igralec prevzame nadzor nad edinim inženirjem, ki ima nalogo, da vzdržuje delovanje baze na Marsu, zato je treba rešiti nekaj dokaj preprostih tehničnih ugank, čeprav igra v glavnem temelji na zgodbi.

Kljub temu se igra igra precej podobno kot vaša običajna pustolovska igra, osredotočena na zgodbo, in tako kot The Vanishing of Ethan Carter, poleg zgoraj omenjenih ugank nima veliko za ponuditi v smislu igranja. Poleg tega je tudi precej kratek in linearen, tako da ni veliko vrednosti ponovitve.

Navsezadnje Moons of Madness ni nič prelomnega in je prejel mešane kritike, vendar menimo, da se vseeno splača igrati, če ste ljubitelj lovecraftovskih grozljivk, saj ima dobro vzdušje in odlično grafiko.

Conarium

Conarium

Conarium je še ena pustolovska igra, ki jo navdihuje Lovecraft, podobna Moons of Madness, le da je tokrat postavljena na Antarktiko in ne v vesolje. Navdihuje ga tudi eno od Lovecraftovih del, novela z naslovom V gorah norosti , zato bodo tisti, ki so jo prebrali, nedvomno opazili nekaj podobnosti.

Glede na igranje je Conarium podoben Moons of Madness. Je pustolovska igra, osredotočena na zgodbo, in ima vse iste prednosti in slabosti kot Moons of Madness: izgleda odlično in je zelo atmosferska, a je tudi zelo linearna in kratka.

In podobno kot Moons of Madness, je Conarium prejel mešane ocene, toda kar smo povedali o prejšnji igri velja: ima odlično grafiko in dobro vzdušje, tako da če ste ljubitelj Lovecrafta, jo je vredno preizkusiti.

Razdrobljen

Razdrobljen

Za končni vpis na seznam imamo Razdrobljen , ki je igra v slogu 2D Metroidvania z nekaj roguelike elementi – vsekakor ni takšna igra, ki bi jo pričakovali pri raziskovanju kozmičnih grozljivk.

Kar zadeva igranje, skoraj veste, kaj lahko pričakujete, če ste že igrali katero koli Metroidvanio – raziskujete ravni, naredite nekaj platform, premagate različne vrste sovražnikov. Na poti odklenete tudi nove sposobnosti, ki vam omogočajo, da dosežete področja, ki jih prej niste mogli doseči, in vam pomagajo postati učinkovitejši pri odpravljanju sovražnikov.

Vendar pa je Sundered lahko nepredvidljiv, kar je lahko dobro in slabo. Nekatere stopnje so ustvarjene proceduralno in se samodejno prerazporedijo vsakič, ko igralec umre, vendar se večina strinja, da so postopkovno ustvarjene ravni opazno manj privlačne kot ročno izdelane. Poleg tega igra vključuje horde sovražnikov, ki se naključno drstijo, in čeprav je to lahko dobro, da vas obdrži na straži, lahko po določenem času postane tudi dolgočasno in povzroči nekaj nadležnih smrti.

Na koncu dneva, čeprav se ne more kosati z nekaterimi boljšimi igrami Metroidvania, je Sundered kompetentno sestavljena igra s čudovito grafiko in nekaj dobrimi borbami s šefi, poleg tega pa je ena redkih iger te vrste ki prikazuje lovecraftovsko grozljivko.

Zaključek

Lovecraftove igre

In tako bi bile to naše izbire, ko gre za najboljše igre Lovecraftian, ki so na voljo. Ta seznam nameravamo posodobiti, ko bodo izšle nove igre, vendar če smo zamudili naslove, za katere menite, da si zaslužijo omembo, nam to sporočite v komentarjih in videli bomo, ali jih bomo dodali v prihodnosti!

Te bodo morda všeč