AMD CrossFire proti NVIDIA SLI – ali so vredni?

Želite vedeti razliko med AMD CrossFire in NVIDIA SLI? Niso več relevantni, vendar so zdaj boljše tehnologije.

AvtorSamuel Stewart 10. januar 2022 Nvidia SLI proti Crossfire

Če ste se kdaj spraševali, kako delujejo nastavitve z več GPU, ste verjetno naleteli na izraza CrossFire in SLI. Te tehnologije omogočajo, da dve ali več grafičnih procesorjev delujeta v sozvočju, razvila pa sta jih AMD oziroma Nvidia.

V tem članku bomo na kratko pregledali, kaj sta ti dve tehnologiji in v čem se razlikujeta, zato, če razmišljate o vlaganju v več grafičnih kartic, berite naprej!

KazaloPokaži

Kaj je AMD CrossFire?

Crossfire proti Sli

CrossFire je, kot smo že ugotovili, ime AMD-jeve lastniške strojne tehnologije, ki omogoča, da dve ali več združljivih grafičnih procesorjev AMD delujeta skupaj, s čimer se izboljša kakovost in zmogljivost grafike.

Kaj je Nvidia SLI?

Crossfire Nvidia

Povejte z najosnovnejšimi izrazi, SLI je Nvidijin ekvivalent CrossFire, le da je ekskluziven za grafične procesorje Nvidia. V svoji sedanji obliki je SLI prisoten od leta 2004, čeprav sta se osnovna strojna oprema in tehnologija sčasoma precej spremenili.

Razlike med AMD CrossFire in Nvidia SLI

Sli proti Crossfire

Na videz sta AMD CrossFire in Nvidia SLI ista tehnologija, le da delujeta za vsako linijo GPU-jev podjetij. Ko natančno preučimo posebnosti, se obe tehniki začneta razhajati.

V prvi vrsti je CrossFire združljiv z GPU-ji iste arhitekturne generacije; sicer pa so zahteve precej ohlapne. Različne hitrosti, RAM, proizvajalec niso problem.

SLI po drugi strani izvaja strožji nabor predpogojev, vključno s potrebo po dveh enakih grafičnih procesorjih (hitrosti ure so lahko različne, da se omogoči overclocking), ne nujno istega proizvajalca (mislite na MSI, EVGA itd.) in z enako konfiguracijo RAM-a.

Na primer, s storitvijo CrossFire lahko brez težav združite AMD Radeon RX 580 z RX 570, medtem ko boste pri SLI morali imeti dve kartici Nvidia GeForce GTX 1080.

Nvidia je namenjena omejevanju uporabniške izkušnje z omejevanjem združljivosti za zagotavljanje doslednosti, medtem ko AMD ponuja vsestranskost in stopnjo možnosti, kar ima za posledico manj dosledno uporabniško izkušnjo.

Na tej točki obstaja dvom, da kombinacija GPU Nvidia in AMD GPU v nastavitvi z več grafičnimi procesorji ne bo delovala ne glede na model, generacijo, RAM ali ali upate, da boste uporabili Crossfire ali SLI.

V preteklosti sta tako CrossFire kot Nvidia zahtevala most; AMD Bridge Interconnect oziroma Nvidia SLI Bridge, čeprav od serije 200 naprej CrossFire uporablja PCIe avtobus namesto mostu.

AMD to doseže s tehnologijo strojne opreme, imenovano XDMA, ki odpre neposreden kanal med GPU-ji.

XDMA omogoča, da vsak grafični procesor komunicira z drugim, hkrati pa se v celoti izogiba procesorju in drugim nebistvenim delom GPU.

Zmogljivost ne vpliva na trenutno generacijo grafičnih procesorjev AMD, razpoložljiva pasovna širina pa je večja kot prek povezave Bridge Interconnect.

Podpora za Crossfire

Nvidia še ni integrirala podobne rešitve, verjetno je previdna, da bodo prihajajoči grafični procesorji maksimirali vodilo PCIe in povzročali težave z zmogljivostjo.

Namesto tega je v preteklih letih posodobil tehnologijo SLI Bridge s standardnega SLI na SLI HB in pred kratkim na NVLink. NVLink je tehnologija mostov, ki ponuja več kot 50-krat večjo pasovno širino kot SLI HB in je na voljo samo z najvišjo stopnjo Linija RTX 2080 grafičnih procesorjev.

Druga razlika je v tem, da CrossFire deluje z APU-ji (integrirane grafične enote v CPU-jih) in diskretne grafične kartice prek tega, kar AMD imenuje Hybrid Graphics, prej znanega kot Hybrid Crossfire, in Hybrid CrossFireX.

Tehnologija je v glavnem usmerjena v kartice nižjega nivoja in za prenosne računalnike, kjer integrirana grafična enota in diskretni grafični procesor združujeta sile za izboljšanje grafičnih zmogljivosti stroja, a tudi za upravljanje porabe energije.

Za opravila z nizko porabo energije, kot je brskanje po spletu, se porabi manj energije, medtem ko se za grafično zahtevna opravila obe kartici združita za boljšo zmogljivost.

Poleg skupnih tehnik upodabljanja – opisanih spodaj – CrossFire uporablja tudi tako imenovano SuperTiling, pri katerem je vsak okvir razčlenjen na ploščice slikovnih pik v mreži šahovnice. Mrežne ploščice se nato izmenično delijo med GPU-ji za upodabljanje.

Nadaljnja razlika se nanaša na tehnične podrobnosti. Nvidia zahteva, da so matične plošče certificirane SLI, kar pomeni, da morajo proizvajalci plačati pristojbino za licenco, reže PCIe pa morajo ustrezati nizu specifikacij.

Združljivost CrossFire je veliko manj stroga in vse, kar matična plošča potrebuje, je par rež PCIe. Zaradi tega so matične plošče, ki podpirajo CrossFire, lažje dostopne in po veliko nižji ceni.

Sli Crossfire Bridge

Druga razlika je v tem, da CrossFire deluje samo v celozaslonskem načinu, razen če ga razvijalci za to načrtujejo, medtem ko je SLI bolj prilagodljiv z združljivostjo v okenskem/brezrobnem načinu.

Poleg zgoraj navedenega je najpomembnejša razlika med CrossFire in SLI ta, da je AMD ob koncu leta 2017 postopno opustil ime blagovne znamke v korist „podpore za mGPU“ (multi-GPU), medtem ko je Nvidia ostala pri kratici SLI.

Logika za AMD-jevo odločitev je, da je s prihodom DirectX 12 , način, kako igra podpira več grafičnih procesorjev, se je drastično spremenil.

Z DirectX 11 je bil AMD odgovoren za ustvarjanje profilov za igre. Z drugimi besedami, gonilniki za svoje kartice z nastavitvami, usmerjenimi v to, da določeni igri omogočajo, da kar najbolje izkoristi CrossFire.

Za primerjavo, DirectX 12 prenaša odgovornost na razvijalce, ki morajo v motor igre vključiti podporo za mGPU z jasnimi navodili o tem, kako mora uporabiti dvojne (ali več) GPU-jev.

Čeprav je bil CrossFire uradno in častno razrešen, AMD še naprej zagotavlja podporo za igre z DirectX 11 in ustvarja profile.

Premik na igre in motorje DirectX 12 je počasen proces, zato je videti, da bo podpora AMD zaenkrat ostala.

Podobnosti med AMD CrossFire in Nvidia SLI

Amd Crossfire

Če ne upoštevamo razlik, osrednji koncept ostaja enak, in kot bi pričakovali, obstaja precejšnje prekrivanje.

CrossFire in Nvidia imata iste načine upodabljanja z več GPU: SFR in AFR. SFR ali Split Frame Rendering vidi, da si dve ali več kartic delita okvir tako, da ga razdelite na dva in upodobite njune posamezne dele neodvisno. Delo upodabljanja se nato združi v en sam okvir.

V nastavitvah CrossFire se način imenuje Scissor in ne SFR, vendar je isti postopek.

AFR ali Alternate Frame Rendering deluje tako, da vsaki kartici izmenično dodeli posebne okvirje. En GPU upodablja prvi okvir, drugi pa naslednji okvir in tako naprej.

Kar zadeva združljivost, tako CrossFire kot SLI podpirata dvojne, trojne ali štirikratne nastavitve GPU. Prav tako obe tehnologiji najbolje delujeta pri višjih ločljivostih za grafično zahtevne igre.

Kritika obeh tehnologij je zaradi enakega temeljnega koncepta bolj ali manj enaka. Najpogosteje zamerkano vprašanje je potreba po profilih AMD in Nvidia, da bi igre delovale, čeprav naj bi se to spremenilo, saj bo DirectX 12 napredoval v prihodnjih mesecih in letih.

Poleg tega je splošno znano, da ima način AFR težave z mikro jecljanjem tako pri CrossFire kot SLI.

Zadnja beseda

Čeprav je razumevanje temeljnih razlik med AMD CrossFire in Nvidia SLI koristno, priljubljenost več nastavitev GPU nedvomno upada. Če kaj, je to postalo nekoliko nišno zanimanje v prostoru igralne strojne opreme.

Zmogljivi enojni grafični procesorji lahko zadostijo zahtevam večine iger – če ne vseh – s precej prostora za premikanje, kar pomeni, da je korist dvojnih grafičnih procesorjev zanemarljiva.

Stroški teh zmogljivih sodobnih grafičnih procesorjev pomenijo tudi, da je nakup več kopij previsok. Z drugimi besedami, ni več potrebe po nastavitvah z več grafičnimi procesorji, razen za trde navdušence, ki si želijo izvajati izjemno visoke ločljivosti.

Prenos združljivosti združljivosti iger DirectX 12 na AMD razvijalcem je lahko tudi nadaljnja pritrditev napere vseprisotnosti več GPU-jev. Na strani Nvidie se integracija SLI v grafične procesorje zmanjšuje z vsako novo serijo in je rezervirana za najdražje modele, kot je npr. 2080 kartic .

Te bodo morda všeč